URZĄDZENIE DO OZNACZANIA LICZBY OPADANIA

Urządzenie do oznaczania liczby opadania Typ SWD wyprodukowane przez przez Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy.

Urządzenie pozwala na określanie liczby opadania czyli aktywności enzymatycznej alfa amylazy decydującej o jakości zboża i mąki, szczególnie żytniej i pszennej.

 

Wyposażone jest w  programator aktualnych danych i odczyt programu w języku polskim, niemieckim, angielskim, czeskim, rosyjskim.

   

Zasada oznaczania polega na skleikowaniu wodnej zawiesiny mąki w probówce reakcyjnej umieszczonej we wrzącej łaźni wodnej i pomiarze stopnia upłynnienia kleiku pod wpływem - amylazy. Liczba opadania zbóż i przetworów jest miernikiem aktywności enzymu alfa-amylazy, która w ziarnach prawidłowo dojrzałych i zebranych w suchych warunkach występuje w niewielkich ilościach. W warunkach podwyższonej wilgotności zbóż powyżej 15%, szczególnie przy zbiorach w niesprzyjających warunkach atmosferycznych, występuje uaktywnienie alfa amylazy powodującej groźne w skutkach uszkodzenie skrobi. Ciasto z takich mąk nabiera niekorzystnych właściwości fizykochemicznych, nie gwarantujących otrzymania dobrego pieczywa. Stąd też znajomość stopnia uszkodzenia zbóż i ich przetworów pozwala na inną kwalifikację i przeznaczenie zbóż np.

  • na cele paszowe
  • możliwość sporządzenie mieszanek, tj. zbóż uszkodzonych z nieuszkodzonymi przez alfa amylazę
  • opracowanie indywidualnych procesów technologicznych z dodatkiem „polepszaczy”, by uniknąć nieoczekiwanych strat

Sprzęt używany, w pełni sprawny.

Gwarancja 3 miesiące

Cena: 3.700,00 zł + 23% VAT (cena katalogowa: 15,450 zł netto)

Dane techniczne i filmik w linku poniżej:

http://zbpp.com.pl/?cid=148

 
 

URZĄDZENIA POSERWISOWE

URZĄDZENIA LABORATORIUM BUDOWLANE